Kend dine skygger og få større selvværd

De sædvanlige problemer i parforholdet kan tages i opløbet, skriver psykolog Mette Holm i klummen. Læs hendes bud på, hvordan ...

Har du også svært ved at leve op til den drømmen om at være den stærke, glade, selvsikre og elskværdige? Psykolog Mette Holm viser vejen mod større balance og selvværd. Uden at skulle lade som om, at ”her går det godt”.

Fredag d. 4. juli 2014 - af Mette Holm, Foto: Privat

Jeg oplever ofte, at de klienter, der kommer i min praksis, har brugt mange år og mange penge på at finde lykken og optimere sig selv og deres liv. De er nærmest skolet i at tænke positive tanker, tage ansvar og være bevidste. Alligevel er det som om, de gode intentioner blegner, og oplevelsen af balance, helhed og selvværd udebliver. Og det er der en årsag til! Og her starter jeg skyggearbejdet!

Mette Holm

Psykolog Mette Holm er terapeut, parterapeut og coach med speciale i kvinder, kærlighed, sexliv og parforhold.
Hun har sin egen praksis I Aarhus, og arbejder med terapi på 12. år.

• Uddannet psykolog
• Autoriseret ved Dansk Psykolog nævn
• Mette Holm er født I 1973, fraskilt og har 2 børn.
• Efteruddannet i Mindfulness & Skyggearbejde
• Har udviklet teorien Living Inside Out
• Har konceptet Indre & Ydre Skønhed i samarbejde med makeupartist og stylist Kenneth
• Adelhardt - se mere her
 

Hellere hel en god
Vil du opleve balance, styrke, helhed og selvværd i dit liv er vejen brolagt med andet end positive tilkendegivelser og dét at finde dine ressourcer og optimere det der virker. Det er fint, men som jeg ser det, mangler der noget. Der mangler nemlig halvdelen af dig selv. Når du kun har fokus på det, der er optimalt, det positive, det der virker, vil du højst sandsynligt opleve en ubalance en følelse af, at du ikke er ægte, ikke er hel.

Din egen modpol
Du har nemlig også en modpol til det positive, du er temmelig sikkert også egoistisk, usikker, doven, vred, irritabel osv. Disse personlighedstræk er lige så rigtige og lige så meget dig, som dine positive sider. Kan du ikke være ved, at du også er dine negative personlighedstræk, kan du reelt ikke rumme halvdelen af dig selv.

Og hvordan vil du finde din balance, når du ikke vil anerkende halvdelen af dig selv? Ægte selvværd handler om at elske den du er - fuldt og helt - med både det, der er fantastisk og det, der er mindre beundringsværdigt. Begge sider er dig!

Find balancen
Så pointen er, at det er langt bedre, sundere og givende at finde balancen i alt det, du er, end at forsøge at være perfekt og god. Selvværdet lider, når du undertrykker sider af dig selv du ikke kan lide, og slår dig selv i hovedet med det du gør, siger, tænker, som du ikke synes er optimalt.

Hvad er dine skygger?
Dine skygger er simpelthen de sider af dig selv, som du ikke vil vedkende dig. Den del af din personlighed, du ikke kan rumme. Dine skygger er de personlighedstræk, du gør alt for at skjule eller undgå at være. Du kan genkende dine skygger, når du reagerer kraftigt på andre, der gør noget, du har svært ved at acceptere. Arbejdet med at skjule dine skygger ligger langt tilbage. Det kan være, at du som barn fik at vide, at en egenskab eller adfærd du havde ikke var acceptabel. Som barn er man meget lærenem, og lærer hurtigt at skjule de sider, der ikke er værdsatte.

Kompensation og konsekvenser
Forestil dig for eksempel, at du gør alt for ikke at være trist eller ked af det. Du kompenserer - er måske i stedet for glad og imødekommende. Det er lettere og nemmere for dine relationer at kapere, Hvad er så problemet? Problemet er at det får konsekvenser for dig. Konsekvenser der viser sig ved, at du ikke er den du egentlig er. Du bliver ubalanceret, forstillet og dybest set endnu mere trist.

Stædige skyggesider
Du kan sammenligne de personlighedstræk, du ikke vil vedkende dig, med en badebold, som du presser ned under vandet. Det er besværligt, men det kan sagtens lade sig gøre. Problemet opstår, når du i et ubevogtet øjeblik mister fokus og badebolden vil hoppe op igen. Og nu laver den for alvor ravage. Den sprøjter vand i hoved på dig, og er irriterende synlig og alle vil kunne se hvor meget den "larmer". Det er fuldstændigt lige sådan med dine skyggesider. Holder du dem væk, vender de tilbage på uheldige tidspunkter, og giver dig endnu mere besvær.

Skygger kan være både positive og negative
Som menneske kan du ikke se dig selv, derfor bruger vi vores medmennesker som spejle. Det er her igennem, du kan finde dine skyggesider, positive som negative.
Du projekterer dine egne sider ud i andre. Vores skygger er, som omtalt før, ofte skjult, men for at finde dem skal du blot begynde at observere, hvordan du reagerer på andres adfærd.

Positive skygger:
Du finder dine positive skygger ved at være opmærksom på, hvad du bliver fascineret af hos et andet menneske, hvad beundrer du, hvad drømmer du også om at ville gøre, hvis du levede et andet liv. Det du bliver tiltrukket er dine positive skygger. Personlighedstræk du selv rummer, men som du ikke udlever, da det ikke er blevet anerkendt og fremelsket.

Negativer skygger:
Dine negative skygger finder du ved at være opmærksom på, hvor du reagerer negativt på andres adfærd. Der hvor du forarges, bliver irriteret, vred og frustreret. Din negative reaktion på en anden persons adfærd vil kunne fortælle dig rigtig meget om, hvad du selv holder væk.

Elsk skyggerne
Prøv at lave dette lille tankeeksperiment: Hvad ville der ske hvis du ikke skulle holde dine skygger tilbage? Hvad ville det værste være i dette scenarie, og hvad vil gaven være i at turde at lade dine skygger være en del af dig? Kunne du lære at elske disse sider. Turde du udfordre det med chancen for at opdage dine skjulte "gaver og talenter"?

Skygger og selvværd
Selvværdet vokser helt naturlig, når du bliver dig og lader maskerne falde. Du får det bedre, og dine omgivelser vil også opleve, at du virker mere autentisk. Et ordsprog siger: "Den du er, larmer så meget at jeg ikke kan høre, hvad du siger". Når andre oplever at der er sammenhæng mellem den du er, og det du giver dig ud for at være, opstår der tryghed og tillid.

Der er ydermere en fordel ved at lære at accepterer dine skygger. Der sker nemlig det, at du, når du kan accepter dig selv, også får lettere ved at rumme din relationers fejl og mangler, der før oplevedes som utålelige og irriterende.
Dybest set er det at kunne vise dine skygger et meget menneskeligt træk, der viser dine omgivelser, at du bare er at helt almindeligt mennesker - og det er dejligt livsbekræftende, og fyldt med selvværdi!

 

Coach dig selv! Køb kurset i Shoppen!
... og få en gratis coachingsession med!!