Vær FEJLTASTISK!

Vink farvel til de perfekte powerkvinder - nu skal der være plads til at være sig selv; med styrker, svagheder, valg og fravalg ...

Hvorfor har kvinder så travlt med at revse andre kvinder? Især dem med succes? Hvorfor bruge så meget tid på at dømme, i stedet for at glædes over hinandens styrker og svagheder. Giv plads til at være fejltastisk!

Tirsdag d. 24. september 2013 - af Benja Stig Fagerland, foto: All Over og privat

For lidt tid siden læste jeg en kronik skrevet af Ann Lehmann om hendes "Shine Theory": Why Powerful Women Make the Greatest Friends. Den gjorde stort indtryk, bl.a. fordi den tog fat i den der forbudte følelse af lettere bitterhed, fremfor glæde, man kan føle over en anden kvindes succes. - Og at hvis hun i tillæg med sin succes er krydret og toppet med skønhed og derved repræsenterer "alt i en pakke", så får det det værste frem i os. Dette er en følelse, som de fleste af os nok genkender. Ann Lehmann skriver bl.a., "Når vi møder andre kvinder som synes lykkeligere, mere vellykkede og mere selvsikre end vi er, er det alt for let at hade dem for det. Det betyder jo, at der er mindre til os."
 

OM BENJA STIG FAGERLAND

Benja Stig Fagerland er født og opvokset i Præstø, men i dag bosat i Norge. Hun er indehaver af virksomheden BenjaStigFagerland.com, holder foredrag internationalt, skriver bøger og artikler, er fast kommentator og debattør i flere tv- og radioprogrammer, er blogger og bestyrelsesmedlem samt grundlægger og bestyrelsesformand i "Women Sp3akers™"; et internationalt business kvindenetværk.

Se mere om Benja Stig Fagerland på BenjaStigFagerland.com

Eller mød hende på hendes facebook-side

 

Men mindre af hvad? Magt, plads, position, succes??

Hvorfor bruger vi så meget tid på at lave et (kvinde)rankerings system i vores sind? Dømmer, definerer og lader misundelsen få plads, fremfor at føle beundring over de mangfoldige kvindevalg og lade den mangfoldige kvinde få plads og accept?

Kronikken kom jeg til at tænke på igen denne uge, hvor medierne hér i Norge, hvor jeg bor, igen blev fyldt med nye opslag, som giver os alle denne lette og færdige "1-2-3 - pulver opskrift" på, hvad det vil sige at være en kvinde. Ready-to- go: «Vi kvinder», done og defineret på 1-2-3. Arggg...
(Og hvad er det i øvrigt med dét der udtryk "Vi kvinder"? Beklager, men for fanden, da. Hvem er «vi» kvinder??Når jeg læser dette «vi», bliver jeg helt dårlig. Og i øvrigt… Det læser man jo aldrig om mænd. Hvornår har vi sidst læst om "Vi mænd"?)

Feministpolitiet?
For nyligt kunne man læse på CNN: "Sexed up and smart: Women debate Marissa Mayer's Vogue photo", som kom i kølevandet af en artikel om Marissa Mayer, CEO i Yahoo, som har stillet op til et photoshoot for amerikanske Vogue, ikke iklædt sort, men i elegant, cool og sexy (vil nogen mene) outfit. ?Det startede - igen -en heftig debat om hvordan «vi kvinder» bør klæde os og hvordan kvindelige ledere bør gå klædt, se ud og opføre sig. ?Tilbage til 1800 tallet ? Eller velkommen til 2013?

Og så igen i denne uge, samme tema, denne gang iklædt danske, norske og tyske praktiske (fodformede) sko med fokus på henholdsvis danske, norske og tyske politikere og deres udseende og tøj. Bl.a. stod der i Norges største avis, Aftenposten, et indlæg, hvor den norske kulturminister Hadia Tajik bliver verbalt angrebet. Grunden til angrebet er, at Hadia har stillet op til et portrætinterview i mode magasinet Stella. Debatten handler imidlertid ikke om interviewet i sig selv, men om billedet fra interviewet, hvor Tajik er (alt for) pæn, flot, stylet og sminket. Og det går ikke! I Norge har vi har en klog, stærk og i tillæg FLOT kulturminister - men det bliver en lidt for heftig drink for «Vi perfekte superkvinder», som bliver feministisk fulde syge, før festen er i gang og "den enfoldige skål" er udråbt.

Skønhedstyranniet skriger
Journalisterne går i den grad til biddet, når kvinderne træder ved siden af. De får en hårdere behandling end deres mandlige kolleger, hvis der er skandalesager eller de på anden måde handler uhensigtsmæssigt eller direkte uheldigt, hvilket jeg også tidligere har skrevet om. Og jævnfør min kronik i Information, så idet den offentlige debat bliver mere og mere kønsløs bliver det, for mange kvinder, vanskelig at se motivationen i at (turde) stikke næsen frem.

I norske Aftenposten blev der skrevet følgende: "Skønheden skal naturligvis ikke være til hinder for magt og succes. Det bør heller ikke være således at skønhed er en nødvendig del af kvalifikationerne til kvindelige politikere." Men ligger der ikke en mild selvmodsigelse i dette? En stereotyp på hvad det vil sige at være politiker, model, kvinde. Topleder, klog, smuk og stærk - kan det ikke være en del af samme pakke? ?Eller er det således, at "vi kvinder" må vælge? ?Du må maks. tilføre 3 ingredienser til pulveropskriften!??Du kan ikke både være minister, klog, dygtig OG smuk.?Du kan ikke både være CEO for Yahoo eller Minister OG gå sexy og elegant klædt.
 

Vær FEJLTASTISK - omfavn den mangfoldige fejltastiske kvinde!?
En af de mest omtalte forbrugertrends i 2012 var begrebet 'flawsome', som er en kombination af ordene 'fault' (fejl) og 'awsome' (sej). I Norge blev vi introduceret til begrebet "feiltastisk" af den norske forfatter Kathrine Aspaas, i hendes fantastiske bog "Rausheten tid" ( Age of Generosity ).

Det er ud med de såkaldte perfekte superkvinder, og det er tid for de ægte, de autentiske FEJLTASTISKE kvinder. Kvinder anno 2013 er: FEJLTASTISKE.

Er det ikke tid for kvinder, at vi løfter os selv og hinanden frem - og omfavner de mange forskellige kvinder og kvindevalg og går fra misundelse til beundring.?? Vi må have modet til at omfavne den mangfoldige kvinde, de mangfoldige kvindevalg og ægte og fejltastisk omfavne både de, som er enige med os og de, som ikke er enige med os. Som tør at være uenige med os, udfordre os og i små sekunder, får os til mentalt at "bævre med læben". ?De stærke, de kloge, de sexy, de fodformede, de smukke. Den mangfoldige og fejltastiske kvinde.

Begreber som "vi kvinder" og en "die hard" konkurrenceånd er bare helt forkert - uanset køn.

Vi må tillade andre kvinder at fejle, være fejltastiske og at træffe andre valg end os selv. Være uenige, udfordre os - jo flere af os, jo mere mangfoldige vi er, jo vanskeligere at putte os I "VI-kvinder" bås!

 

Læs alt om