Poser under øjnene - Forebyggelse og behandling

Eksempel på poser under øjnene

Få dermatologens bedste råd til forebyggelse og behandling af poser under øjnene

Mandag d. 12. januar 2015 - af Marie Tromborg Petterson - Foto : Thinkstock

For mange danske kvinder er mørke og hævede poser under øjnene en realitet, men de færreste er bekendte med hvorfor de får det. Er det arveligt, er det selvskyldt, kan det behandles og hvad vil det koste?

Det og meget mere kan du finde svar på her i artiklen, når vi giver dig hele turen rundt om poser under øjnene, med kyndig vejledning fra dermatolog, Henrik Flindt-Hansen.
 

Hvad er årsagen til poser under øjnene?

Der findes mange forskellige årsager til hvorfor folk får poser under øjnene eller mørke rande.

Kan skyldes nogle af disse seks hyppige årsager

  • Allergi
  • Manglende søvn
  • Arveligt
  • Rygning
  • Kost
  • Gnidning af øjne

Poser og rande under øjnene går i arv
De fleste der lever med poser og rande under øjnene, har arvet det, og her gælder det, at sådan nogle kun bliver værre med tiden. Der kan dog også være andre årsager til at man får trætte øjenomgivelser og her er der til gengæld en del, man kan gøre.

"Ikke alle har arvelige poser og rande, og for dem kan det være meget nemmere at slippe af med dem. De kan f.eks. være allergiske, have eksem eller drikke for meget alkohol og for lidt væske," siger Henrik Flindt-Hansen, der er privatpraktiserende dermatolog.

>> Jim Lyngvilds meget roste kosmetikserie Raunsborg Nordic har lavet et øjeserum mod poser under øjnene. Læs mere her

Kan være et resultat af manglende søvn
Dermatolog, Henrik Flindt-Hansen, fremhæver, at for lidt søvn også kan være en årsag til poser og rander under øjnene. Efter gnidning af øjnene bliver huden omkring øjnene hævet, slapt og irriteret. Er det tilfældet så kan du prøve at mindske hævelsen vha. tynde agurkeskiver, der samtidigt giver fugt, ligesom våde kolde teposer (grøn te er bedst) indeholder stoffet tannin, der mindsker hævelser og misfarvninger under øjnene. En kold ske eller indpakkede isterninger kan også bruges, hvis ikke du har agurk eller tebreve ved hånden.

 

Allergi kan være årsagen
Kæmper du med poser og rander under øjnene kan du også være allergisk. Det er primært luftbårne allergier som pollen og husdyrsallergier, der sætter sig ved øjnene. Hvis allergierne er årsagen til poserne under dine øjne, kan du måske slippe nemt af med misfarvninger og rande ved at behandle allergien eller undgå dét, der gør dig allergisk. Især kat er meget krads, hvis du er allergisk overfor det, og i virkeligheden kan dine øjne reagere hvis du f.eks. omgås kolleger, der har kat.

Hudpleje omkring øjnene

Læs artiklen : Sådan plejer du huden omkring øjnene

 

Sådan kan du fjerne dem

Der findes forskellige metoder til hvordan du kan fjerne poserne samt mørke rande. Nogle af metoderne til at fjerne poser og randene under øjnene er kirugiske, hvor andre er mere lette og ligetil. Læs med herunder hvor dermatologen giver tips og råd til forebyggelse og behandling af poser under øjnene.

Kan minimeres ved at øge blodcirkulationen i øjenområdet
Bank let med din ringfinger under øjnene engang imellem og brug samme teknik, når du tager creme på under øjnene. Det øger blodcirkulationen omkring øjet, og kan hjælpe til med at minimere problemet.

Undgå at gnide øjnene
Almindeligvis gnider man sig øjnene pga. allergi - men ikke altid. Uanset grunden til at man gnider sig i øjnene: lad være med det. Når man gnider sig i øjnene, irriterer man huden, og ødelægger blodkarrene under huden, hvilket medfører hævelser og mørke eller sorte rander.

Spis sundt og varieret
Specielt når man mangler K, E, C og B12 vitamin samt antioxidanter, vil der dannes rander og/eller poser under øjnene. Hold dig fra overflødigt salt, da det kan tilbageholde vand mærkelige steder på kroppen som f.eks. under øjnene. Rygere der vil undgå poser under øjnene bør især være opmærksomme på, at indtage ekstra E og C vitamin, da tobaksrøg nedbryder disse.

Stop med at ryge og skær ned på alkoholen
Rygning kan medføre blodomløbsproblemer, der kan være livstruende, og få blodkarrene til at fremstå mere blå under huden. Alkohol ophober væske i kroppen, primært under øjnene, så hvis du har et moderat til stort forbrug af alkohol, kan du mindske rande og poser ved at skære ned.

Ukogt kartoffelmos
Blend en ukogt kartoffel til en helt fin puré, til den stort set er flydende (tilsæt en smule vand om nødvendigt). Påfør puréen på de problematiske områder under øjnene, og lad den sidde ca. 30 min; afrens herefter med lunkent vand. Dette er en af de få klinisk beviste metoder til fjernelse af rande og poser under øjnene.

Poser under øjnene - kirugisk fjernelse

Q's testperson fik fjernet poser under øjnene kirugisk - se før og efter billederne

Behandlinger mod poser under øjnene

Næseskylning
I Indien anvendes næseskylninger mod poser og rande under øjnene. Man kan lave sin egen næseskylning, ved at opløse en smule salt i en kop lunkent vand, lægge hovedet på skrå og hælde det igennem det ene næsebor og lade det komme ud af det andet. Se med her når Femina tester næseskylning.

Øjencreme med K-vitamin
Mørke sorte poser og rander under øjnene kan forårsages af mangel på K-vitamin. Uanset årsagen viser forskningsresultaterne, at cremer, der indeholder K-vitamin og vitaminet retinol, mindsker hævelser og misfarvninger omkring øjnene hos mange patienter. Prøv f.eks. Bioselect Anti Rynke Øjencreme til kr. 250,-

Poser under øjnene kan udlignes med Botox
En af de kirugske metoder til at komme poser under øjnene til livs er ved at bruge Botox. Botox kan bruges til at udligne huden, hvilket visuelt vil gøre posen under øjet mindre fremtrædende.

Kirugisk fjernelse af poser under øjnene med øjenoperation
Operationen for poser under øjnene er den mest almindelige operation i Danmark. Den er dyr men til gengæld også særdeles effektiv. Der er sjældent komplikationer undervejs, men værd at vide er, at det kan forekomme. Prisen er afhængig af, om poserne under øjet er en fysisk gene eller et kosmetisk problem. Er det kosmetisk skal du selv betale.

 

   
         
   

Denne artikel blev første gang publiceret på Q.dk i 2011. Indeholder affilate links.

Læs alt om