Din smartphone ændrer din hjerne

Foto: Shutterstock

Aktiviteten i hjernen ændrer sig i takt med at dit smartphone-forbrug stiger.

Onsdag, 12. august 2015 - 9:21 - af Margrethe Vadmand

Danser dine fingre flittigt på din smartphones skærm?

Så er din hjerne måske i fuld gang med at ændre sig. Det er nemlig ikke kun sådan, at vi mennesker udvikler teknologi, hvis vi skal tro resultaterne i Current Biology. Teknologien udvikler også os.

Hjernen hos mennesker, der bruger smartphone, reagerer meget mere, når fingrene er i bevægelse eller berøres i forhold til folk, der ikke har en smartphone. I forsøget blev måleudstyr sat på deltagernes hoveder, og forskerne registrerede hjerneaktiviteten, mens de kildede deltagerne under fingrene.

Læs også: Monofobia: Har du svært ved at være alene?

Smartphonebrugere havde mere aktivitet i hjernen, når fingrene blev berørt, end folk med en anden slags telefon. Og jo mere folk havde brugt deres smartphone de sidste dage inden forsøget, jo mere reagerede hjernen på fingerkontakten.

Dette tyder på, at hjernen reorganiserer sig på grund af brug af telefonen, og at hjernebarken blev omformet, mener forskere fra universitetet i Zürich. De er ikke sikre på, hvad forandringerne inde i hjernen faktisk består i. Måske handler det om, at kontakten mellem hjernecellerne i områder af hjernen er blevet mere effektiv. Forskerne frygter dog også, at forandringerne kan have negative konsekvenser som bevægelsesforstyrrelser og kronisk smerte.

Læs også: Bliv bedre til at undskylde - og bevar dine relationer

Under alle omstændigheder er det sundt at indlægge telefonpauser i løbet af din dag.

 

Klik her og få et godt tilbud på et abonnement på Psykologi

Læs alt om